Vērtīgi zināt

Mārdadžu eļļa – aknu aizsargs

Mārdadžu eļļa no uzņēmuma „Tēju Fabrika” ir iegūta ar aukstā spieduma metodi. Rūpīga apstrāde nodrošina visu bioloģiski aktīvo vielu saglabāšanos bez sabrukšanas riska. Sastāvā ietilpst 100% mārdadžu eļļas. Bagātināts ar E vitamīnu, kurš pastiprina labvēlīgo ietekmi uz organismu. Mārdadžu eļļa satur unikālu flavonoīdu kompleksu – silimarīnu. Pētījumi ir pierādījuši, ka silimarīnam piemīt antioksidanta īpašības un tas novērš aknu bojājumus, kurus izraisa toksīni un zāles. Silimarīns novērš indīgu vielu iekļūšanu un sadala toksīnus pirms viņi sāk izrādīt savu kaitīgo ietekmi uz aknu šūnām. Flavonoīdi mārdadžu eļļā stimulē olbaltumvielu un fosfolipīdu veidošanos bojātajās aknu šūnās, paātrinot reģenerācijas procesus.


Kā arī mārdadžu eļļas sastāvā ietilpst:



  • Mononepiesātinātā oleīnskābe un polinepiesātinātās taukskābes, tai skaitā linolskābe un linolēnskābe.
  • Fitosterīni – bioloģiski aktīvas vielas, kas samazina holesterīna līmeni organismā.
  • B grupas vitamīni, vitamīni E, D, K un karotenoīdi (A vitamīna priekšteči).
  • Vairāk kā desmit mikro un makroelementu: kālijs, magnijs, kalcijs, mangāns, dzelzs, cinks, selēns, varš, hroms, alumīnijs, vanādijs, bors, utt.
  •  Polinepiesātinātās taukskābes ir regulāri jāuzņem ar pārtiku, tā kā tās mūsu organisms nesintezē.
  •  Polinepiesātinātās taukskābes ir pamats daudzu šūnu un audu struktūrā. 

Viena no to svarīgākajām funkcijām ir šūnu membrānas būvniecība. Turklāt, taukskābes ietekmē imūnsistēmas šūnu aktivitāti, samazinot holesterīna līmeni asinīs. Mārdadzim piemīt īpašības, kas ļauj to izmantot kā pretalerģijas līdzekli. Tas kavē histamīna veidošanos organismā, kas saistīti ar alerģiskām reakcijām un galvassāpes.


Regulāra mārdadžu eļļas lietošana ir ieteicama:



  • Aknu slimību profilaksei un aknu darbības traucējumu novēršanai.
  • Ilgstošas zāļu lietošanas laikā.
  • Pēc slimības, jo īpaši pēc antibiotiku lietošanas.
  • Lai aizsargātu aknas un organismu kopumā no smagiem darba apstākļiem un kaitīgiem ražošanas faktoriem.
  • Cilvēkiem, kuri dzīvo lielākajās pilsētās un ekoloģiski nelabvēlīgos apdzīvotos rajonos.
  • Kuņģa čūlas un divpadsmitpirkstu zarnas, erozijas ārstēšanai.
  • Kuņģa-zarnu trakta slimību profilaksei, gremošanas uzlabošanai.
  • Vielmaiņas traucējumiem, otrā tipa cukura diabēta profilaksei.
  • Sirds un asinsvadu sistēmas slimību profilaksei.
  • Onkoloģisko slimību profilaksei.

Mārdadžu eļļai ir smalks aromāts un neitrāla garša, tāpēc to var izmantot dažādu ēdienu pagatavošanā, neizmainot to ierasto garšu. Tā ir īpaši piemērota cilvēkiem, kas rūpējas par savu veselību. Lai uzlabotu imunitāti, dziedinātu un aizsargātu aknas, kā arī, lai novērstu dažādas slimības mardadžu eļļu ieteicams lietot pa 1 tējkarotei 2-3 reizes dienā, 30 minūtes pirms ēšanas.

Minimālais kurss mārdadžu eļļas lietošanai ir 1-2 mēneši. Kā arī noderīgi ir lietot mārdadžu eļļu ēdiena sastāvā – biezputrās, salātos, mērcēs un gatavojot citus kulinārijas ēdienus, nepakļaujot eļļu termiskai apstrādei.

Milti un sēklu izspaidas – veselība no dabas

Pēc aukstās presēšanas posma no dažām sēklām un riekstiem ražo miltus un sēklu izspaidas, kas satur veselu kompleksu organismam noderīgu vielu. Ko izmanto, lai sagatavotu proteīnu-vitamīnu kokteiļus un kulinārijas ēdienus.
Pievienojiet miltus dažādiem ēdieniem: salātiem, zupām, kūkām un biezputrām, tas palielinās pārtikas bioloģisko vērtību un palīdzēs saglabāt veselību. Mārdadžu sēklu milti ir sabalansēts olbaltumvielu – vitamīnu - minerālu dabīgs produkts. Tas palīdz saglabāt aknu veselību un organisma veselību kopumā. Produkts satur unikālu kompleksu flavonoīdus – silimarīnu.

Milti no mārdadžu sēklām ir bagāti ar šķiedrvielām, kas palīdz normalizēt kuņģa – zarnu trakta darbību, pazemina holesterīna līmeni asinīs, samazina svaru, izvada sāļus un smagos metālus no organisma, stabilizē cukura līmeni asinīs, novērš žultsakmeņu veidošanos žultspūslī. Regulāra mārdadžu miltu lietošana samazina alerģiskas reakcijas. Bez silimarīna un šķiedrvielām mārdadža milti satur polinepiesātinātās taukskābes, fitosterīnus, aminoskābes un mikroelementus.

Mārdadžu miltus ieteicams lietot pa 1 tējkarotei, 2 - 4 reizes dienā, 20 minūtes pirms ēšanas, aizdzerot bagātīgi un rūpīgi ar siltu ūdeni. Kurss tādai mārdadžu miltu ārstnieciski – profilaktiskai lietošanai ir 40 – 50 dienas.